Direktlänk till inlägg 3 juni 2013

En liten översikt av kortspelets historia

Av Johan Svensson - 3 juni 2013 23:45

Spelkort har under åren inte bara använts till kortspel. Under 1700-talet, då kortlekarna var en viktig del i vardagen, gavs många exempel på hur kartongstyva pappbitar med dekorativa inslag kunde användas till mycket. Spelkorten var t.ex behändiga som visitkort (inte minst förr då baksidan vanligen var dekorerad) eller som inbjudningskort.


Man kunde bygga korthus med dem, utnyttja dem i reklam eller som bokmärke. Husmor använde dem i praktiskt arbete som spolpipor vid vävning eller som nyststjärna, nystkrona, i stickandet av strumpor. Spelkort kan hittas insydda i klänningar för att bygga upp eleganta former. En svensk spelkortspionjär Under det intensiva 1700-talet tog den svenska produktionen av spelkort fart.


Myndigheterna främjade all inhemsk produktion som kunde ersätta import av olika slag. Varje försök att trycka spelkort hälsades alltså välvilligt av myndigheterna. Carl von Linné reste »å städernas uppdrag landet runt".


Under sin västgötaresa fick han bl.a uppleva en dag med kortspel på en surbrunn i Värmland. Det fanns en hel del pengar att tjäna. Importen var i början av 1700-talet över 20 000 kortlekar om året, främst från Rouen och Amsterdam.


En pionjär blev Leonhard Klinckowström, som under flera år i rysk fångenskap fått lära sig det som fängelserna på den tiden ibland producerade, nämligen spelkort. Han vände sig till myndigheterna hemma i Sverige och lovade billigare och bättre spelkort än de importerade. Han engagerade en tysk spelkortsmakare, Johann Gottlob Zimmermann, till sin fabrik på Drottninggatan 11 i Stockholm. Att starta en kortfabrik var ett dyrt företag, med kostsamma trä- och metallformar.


Trästockar för träsnittstrycket var dyra och måste hela tiden förnyas med skickligt hantverk. På 1760-talet införde Zimmermann troligen som den förste i Europa nyheten att de klädda korten fick dubbelbilder, spegelvända bröstbilder. Tanken var att en kortspelare som reflexmässigt vänder på ett kort när han får det på hand därmed avslöjar lite av vad som finns. Att vi i Sverige var så innovativa när det gäller kortlekar berodde kanske på att vi inte hade någon egen tradition att bygga på.


Flera spelkortsfabriker växte fram

I Stockholm fanns fabrikörer med namn som Tottie, Boh, Radick, storfabrikören Blomberger, som tillverkade 250 000 kortlekar under tjugo år, Jöran Lorents Hedman med den gustavianska tidens främsta fabrik. Hedman gick i konkurs 1770 i den ekonomiska kris som då rådde, men han startade om, öppnade ett populärt kaffehus med biljard och kortspel på nöjeslistan.


 



Men många spelkort tillverkades med dålig kvalitet: »dels af nog groft papper tillwärkade, dels illa sorterade, dels ojämnt skurne, dels ock fläckige«. Hedman började tjäna pengar igen, skaffade guldur och fick betala skatt för sidens bärande och tobaksbruk ... Ny konkurs 1803 och han dog utfattig 1812.


I landsorten fanns också spelkortsfabriker, t.ex Gother i Västerås och Strömbeck m. fl. i Gävle. Packhusinspektören Martin Neuman i Göteborg anställde vårdslöst nog den för stämpelförfalskning dömde Johan. Lindström. I Eksjö fanns Z.Z Kjellman, som klagade över dyra material. I Norrköping tillverkade Johan Kuhlman ett par hundra kortlekar i veckan.


Han ägnade sig åt illegal försäljning utan stämplar, så fabriken gick med vinst trots att man tryckte med trästockar på tre lager papper. Också Karlskrona, Nyköping, Laholm och Kristianstad hade egna fabriker. Kaffehusen florerade och biljardsalongerna drog kortspel till sig.


Myndigheternas dubbelmoral firade triumfer. Å ena sidan fann man glädje i att beskatta kortlekarna. Å andra sidan utfärdades förbud med täta mellanrum medan "frihetstiden" pågick för fullt. "Placat" utfärdades mot "Hwarjehanda otilbörligt Spel och Dobbel på Källare och CaffeeHus, så wäl som hemma i husen".

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johan Svensson - 8 december 2013 12:45

Vi börjar med en verklig giv som jag bevittnade, mellan Daniel Negreanu och den tvåfaldige världsmästaren Johnny Chan, på Taj Mahal i Atlantic City i mästerskapstävlingen med ett inköp på 7 500 kronor. Med mörkarna på kr400—kr800 och med mer än...

Av Johan Svensson - 12 november 2013 18:45


Jag gillar rent generellt att spela konservativt och hänga med i ett NLH-parti eller en turnering, tills jag känner blodvittringen eller det inträffar en bra situation för mig. Jag väntar på att markerna ska komma till mig. Till slut kommer mina mots...

Av Johan Svensson - 10 oktober 2013 07:30

Ända sedan jag började spela NLH har jag införlivat en liten lek där jag försöker att gissa exakt vilka två kort en motspelare har i hålet. Jag kan vanligen begränsa det till bara ett fåtal möjligheter, och enstaka gånger har jag högt vågat mig på e...

Av Johan Svensson - 6 september 2013 19:45


I dag så är det vanligt att nästan varje kasino på nätet vill att du hämtar hem och installera någon form av programvara för att kunna spela på saiten. Det finns undantag där kortrummet erbjuder en webbaserad variant av spelet vilken i stora drag fun...

Av Johan Svensson - 8 augusti 2013 14:45

Satsningsrundorna: Efter att mörkarna har satsats får varje spelare två mörka kort, även kallade hålkort, från den som ger. Detta är din starthand. Spelaren till vänster om den stora mörken börjar satsningsrundan. Just den positionen kallas även &rdq...

Ovido - Quiz & Flashcards