Direktlänk till inlägg 7 maj 2013

Olika uppfattningar om våra möjligheter att vinna på spel

Av Johan Svensson - 7 maj 2013 20:15

  I det här inlägget tänkte jag diskutera hur spelare ser på möjligheterna att vinna, oavsett om det gäller spelautomater, bingo, poker eller andra hasardspel.


Villkoren bakom spel, det vill säga att det är slumpen som avgör spelets utfall, skillnaden mellan slump och sannolikhet, den faktiska vinstmöjligheten och skicklighetens betydelse i spel, är alla begrepp som är svåra att förstå och att skilja på.


SANNOLIKHET, ÖDE, TUR, SLUMP

Begreppen sannolikhet, öde, tur och slump är svåra att hålla isär. Ur intervjuer framgår att barn och ungdomar använder dessa begrepp synonymt, de kan exempelvis säga att det är någons öde att vinna eller förlora. Barn och ungdomar har helt enkelt inte lärt sig skillnaden ännu, vilket gör att de grundläggande villkoren för spel är oklara för dem.



SKICKLIGHET

Barn och ungdomar överskattar generellt betydelsen av förmåga och skicklighet i spel, pojkar så i högre grad än flickor. De tror exempelvis att om man tränar kan man bli en skickligare spelare, och följaktligen att den som förlorar är en dålig spelare. Spel om pengar påminner om andra slags spel som redan små barn är vana vid att spela, och som de faktiskt kan bli skickliga i, exempelvis flipper eller TV- och datorspel, vilket gör att det är logiskt för dem att tro att penningspel skulle fungera likadant.


VINSTMÖJLIGHETEN

Möjligheten att vinna överskattas av barn och ungdomar, framför allt av pojkar. Om chansen att vinna på ett visst spel är en gång av femhundra, kan yngre barn uppfattar detta som att man kan vinna femhundra gånger, eller att man kan vinna femhundra kronor. En återbetalningsgrad av 75 procent, det vill säga att spelarna i snitt förlorar 25 procent av sin insats, tyder en del som att man kan vinna 75 gånger mer pengar, eller att man kan vinna 75 gånger. Yngre spelare tycks dessutom ofta uppfatta chansen till vinst större om vinstsumman är hög.


MAGISKT TÄNKANDE

Att spelare, såväl barn som vuxna, hänger sig åt magiskt tänkande när de spelar är vanligt. Detta kan exempelvis ta sig uttryck i att "om jag tänker på mitt turnummer kommer hjulet stanna på det". Begreppet magiskt tänkande avser för små barns benägenhet att attribuera händelser och företeelsers orsak till sig själva. De flesta vuxna förstår att de inte kan påverka spelets utfall genom sina tankar eller genom vidskepliga beteenden, medan det för många barn och ungdomar fortfarande är naturligt att tro sig om att kunna påverka omgivningen på detta sätt.


ILLUSION AV KONTROLL

Illusion om kontroll innebär att spelaren tror att denne kontrollerar spelet, snarare än slumpen. Till skillnad från det magiska tänkandet, som handlar om att påverka utfallet genom tankar och vidskeplighet, handlar detta om att tro sig om att kunna manipulera spelet genom olika trick. Det kan innebära att man tror sig kunna slå en sexa med tärningen om man slår den löst, snarare än hårt.


Barn och ungdomar tycks ha en ganska realistisk uppfattning om att de inte kan kontrollera spelet, alltmer desto äldre de är. Trots detta tycks de "glömma" det när de spelar. Då rapporterar en majoritet att de tror sig kunna påverka spelet på olika sätt. Detta gäller särskilt när de spelar på spelautomater, och särskilt för dem som är regelbundna automatspelare.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johan Svensson - 8 december 2013 12:45

Vi börjar med en verklig giv som jag bevittnade, mellan Daniel Negreanu och den tvåfaldige världsmästaren Johnny Chan, på Taj Mahal i Atlantic City i mästerskapstävlingen med ett inköp på 7 500 kronor. Med mörkarna på kr400—kr800 och med mer än...

Av Johan Svensson - 12 november 2013 18:45


Jag gillar rent generellt att spela konservativt och hänga med i ett NLH-parti eller en turnering, tills jag känner blodvittringen eller det inträffar en bra situation för mig. Jag väntar på att markerna ska komma till mig. Till slut kommer mina mots...

Av Johan Svensson - 10 oktober 2013 07:30

Ända sedan jag började spela NLH har jag införlivat en liten lek där jag försöker att gissa exakt vilka två kort en motspelare har i hålet. Jag kan vanligen begränsa det till bara ett fåtal möjligheter, och enstaka gånger har jag högt vågat mig på e...

Av Johan Svensson - 6 september 2013 19:45


I dag så är det vanligt att nästan varje kasino på nätet vill att du hämtar hem och installera någon form av programvara för att kunna spela på saiten. Det finns undantag där kortrummet erbjuder en webbaserad variant av spelet vilken i stora drag fun...

Av Johan Svensson - 8 augusti 2013 14:45

Satsningsrundorna: Efter att mörkarna har satsats får varje spelare två mörka kort, även kallade hålkort, från den som ger. Detta är din starthand. Spelaren till vänster om den stora mörken börjar satsningsrundan. Just den positionen kallas även &rdq...

Ovido - Quiz & Flashcards